Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Kloosterstraat 9
6581 XW Malden
024 358 05 58 info@rivez-zuiderhuis.nl

Onze openingstijden zijn:
 Ma/vr: 8.30 - 12.30 / 13.00 - 17.00 uur

Is een cyberverzekering noodzakelijk?

Het verzekeren van het zogenaamde cyberrisico wordt steeds belangrijker, mede ook door de in 2018 ingevoerde privacywet. Waarom kan jouw bedrijf niet zonder een cyberverzekering?

De meeste bedrijven zijn goed verzekerd tegen materiële beschadigingen en aansprakelijkheidsschade, maar zijn er ook voorzieningen getroffen tegen cybercrime? Cyberrisico’s kunnen het voortbestaan van een bedrijf namelijk stevig bedreigen. Het lijkt een gering risico, maar dat ziet er in praktijk toch heel wat riskanter uit. 

Bedrijven gebruiken steeds vaker digitale technologie om het werk effectiever en goedkoper te doen. Maar wat blijft er nog van de bedrijfsvoering over als de computersystemen niet te gebruiken zijn?
Gehackt worden lijkt meer een risico voor banken, internetproviders en telecombedrijven te zijn, maar ook bedrijven die maar voor klein deel afhankelijk zijn van digitale netwerken lopen risico. Bedrijven zouden eens na moeten gaan wat de gevolgen zijn indien hun systemen een paar dagen uitvallen. 

Privacywet maakt de cyberverzekering nog belangrijker

25 mei 2018 is de nieuwe privacywet ingegaan. De aansprakelijkheid voor het lekken of verliezen van data wordt nu nog meer neergelegd bij de ondernemer. Van jouw onderneming gestolen data kan voor veel geld doorverkocht worden. Ook kan er identiteitsfraude mee worden gepleegd. En dan kunnen de gedupeerden jouw onderneming aansprakelijk stellen voor de schade. Het zal je niet verbazen dat de financiële schade hoog op kan lopen.

Welke risico’s loop je als ondernemer nog meer?

Bij de risico’s moet niet alleen worden gedacht aan de financiële schade door het tijdelijk niet meer kunnen werken. Ook kan data onbruikbaar worden door een cyberaanval. Als hackers toegang hebben gehad tot de data van het bedrijf, moet alles geherstructureerd worden. Maar denk ook aan bijvoorbeeld reputatieschade. Als een internetbedrijf meerdere dagen niet bereikbaar is geweest, kunnen vaste klanten al overstappen naar de concurrentie.

Zijn deze risico’s niet meeverzekerd op de bestaande verzekeringen?

De meeste verzekeringen sluiten zuivere vermogensrisico’s uit. Op bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is zuivere vermogensschade wel meeverzekerd, maar ook daar wordt het cyberrisico vaak uitgesloten. Indien dit risico speelt voor jouw bedrijf, moet er een maatoplossing voor ontwikkeld worden. 

Hoe groot is het cyberrisico?

De cyberverzekering is tegenwoordig al één van de standaardverzekeringen voor veel bedrijven. De omvang van het cyberrisico in Nederland is moeilijk in te schatten. En veel bedrijven nemen de schade door cybercriminaliteit nu nog voor lief.
Bedrijven die er flink schade door hebben geleden, hangen het liever niet aan de grote klok. Wij kennen vooral de cyberaanvallen op bedrijven als Ziggo en ING, maar het risico moet niet onderschat worden voor kleinere ondernemingen met een grote afhankelijkheid van het internet. En zeker ook niet voor bedrijven die vertrouwelijke data beheren. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie