Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Kloosterstraat 9
6581 XW Malden
024 358 05 58 info@rivez-zuiderhuis.nl

Onze openingstijden zijn:
 Ma/vr: 8.30 - 12.30 / 13.00 - 17.00 uur

Hypotheek met NHG wordt makkelijker

Hypotheek met NHG wordt eenvoudiger

Wil je een hypotheek aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan wordt dat vanaf 1 juli 2021 makkelijker. De wijzigingen hebben betrekking op taxatiemethoden, het gebruik van brondata en het oversluiten van bestaande aflossingsvrije leningen. Wat er precies verandert en welke gevolgen dat voor jou heeft, leggen we je graag uit. 

Wat is NHG? 

Eerst even terug naar de basis, want was NHG ook alweer? De Nationale Hypotheek Garantie moet ervoor zorgen dat een verantwoorde financiering voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. Daarvoor gelden uiteraard wel een aantal normen en voorwaarden en daar verandert nu het één en ander in. NHG hoopt dat hiermee het proces van de hypotheekaanvraag eenvoudiger en goedkoper wordt.

Desktoptaxaties

Als je nu een hypotheek aanvraagt, wordt er nu een modelmatige waardering van de woning gebruikt. Daarbij is geen taxateur betrokken. Per 1 juli 2021 wordt deze vorm van taxaties vervangen door de zogenaamde desktoptaxatie, waarbij wél een taxateur betrokken is. Een ander voordeel van een desktoptaxatie is dat deze sneller en goedkoper is dan een normaal taxatierapport. NHG accepteert deze taxaties binnenkort bij leningen die maximaal 90% van de waarde van het onderpand bedragen.

Brondata gebruiken

Brondata zijn gegevens die opgehaald worden van de plaats waar de informatie is opgeslagen. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld gegevens uit mijnoverheid.nl, mijnuwv.nl en mijnpensioenoverzicht.nl. Het gebruik van brondata bespaart veel tijd bij het aanvragen van een hypotheek: de aanvrager hoeft zelf namelijk minder gegevens aan te leveren. Zolang daarbij aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, mag vanaf juli ook bij de aanvraag van een hypotheek met NHG gebruik worden gemaakt van deze brondata.

Hypotheekrente vervalt

In 2001 is besloten dat je maximaal 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek bij het afsluiten van een hypotheek. Als je in 2001 een hypotheek afsloot, heb je nu nog tien jaar recht op deze aftrek. Maar als je jouw hypotheek over wilt sluiten na juli van dit jaar, kan het vervallen van de hypotheekrenteaftrek dus gevolgen hebben voor je nieuwe hypotheekaanvraag. Bij de toetsing van de betaalbaarheid van je hypotheek kijken ze namelijk naar de komende tien jaar. Doordat je lasten hoger worden wanneer de hypotheekrenteaftrek vervalt, is dat wel iets om al vooraf rekening mee te houden! 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-06-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie