Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Kloosterstraat 9
6581 XW Malden
024 358 05 58 info@rivez-zuiderhuis.nl

Onze openingstijden zijn:
 Ma/vr: 8.30 - 12.30 / 13.00 - 17.00 uur

Huis kopen ook mogelijk voor minder gezonde mensen

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet meer altijd verplicht bij het kopen van een huis.

Het kunnen krijgen van een hypotheek werd in het verleden belemmerd door een slechte gezondheid. Een overlijdensrisicoverzekering was een eis, maar dat ligt nu anders.

Geldverstrekkers stellen eisen voor het verstrekken van een hypotheek. Die eisen hebben betrekking op het inkomen en het pand waar de hypotheek voor is. Maar de eisen hebben ook betrekking op randzaken die je eigenlijk niet zou verwachten. Bij het verstrekken van een hypotheek eisen de geldverstrekkers vaak het afsluiten van een opstalverzekering. Door brand kan het huis namelijk verwoest raken. Zonder een opstalverzekering heeft dit grote gevolgen voor de betaalbaarheid van de hypotheeklasten. Hoe zit het met het overlijdensrisico?

De overlijdensrisicoverzekering is niet altijd verplicht

Tot een paar jaar geleden kon je voor een volledige financiering meestal niet onder een overlijdensrisicoverzekering uit. Deze verzekering keert uit bij het overlijden van een van de huiseigenaren. Tegenwoordig kun je een hypotheek met NHG afsluiten waarbij je een overlijdensrisicoverzekering achterwege kunt laten. Vaak is dit niet verstandig, maar in sommige gevallen is het afsluiten van een overlijdensrisico door medische omstandigheden niet mogelijk.

Waarom kan niet iedereen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering stelt de verzekeraar vragen over de gezondheid van de verzekerde. Hiermee willen ze voorkomen dat mensen met een korte levensverwachting een dergelijke verzekering afsluiten tegen een naar verhouding lage premie. De premie voor een dergelijke verzekering is namelijk afgestemd op de gemiddelde levensverwachting in Nederland. Door een levensbedreigende ziekte kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering onmogelijk zijn.

Een ziekte is geen bezwaar meer bij het kopen van een huis

Door het niet kunnen afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering was het afsluiten van een hypotheek niet mogelijk. Ook potentiële kopers die inmiddels genezen zijn van een ernstige ziekte hebben moeite met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Door het in sommige gevallen wegvallen van de eis voor deze verzekering maakt het medische verleden geen verschil meer bij het kopen van een huis. Overigens zijn er tegenwoordig ruimere mogelijkheden voor het verzekeren van het overlijdensrisico voor mensen die genezen zijn van bijvoorbeeld kanker.

Houd wel rekening met de gevolgen van het overlijden

Een hypotheek afsluiten zonder een overlijdensrisicoverzekering zorgt wel voor een groter risico. Na het overlijden van een van de huiseigenaren waarvan het inkomen is meegerekend bij het verstrekken van de hypotheek, kan de overgebleven eigenaar de maandlasten mogelijk niet meer dragen. Het niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan dus wel gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de maandlasten bij het overlijden van een van de huiseigenaren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie