Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Kloosterstraat 9
6581 XW Malden
024 358 05 58 info@rivez-zuiderhuis.nl

Onze openingstijden zijn:
 Ma/vr: 8.30 - 12.30 / 13.00 - 17.00 uur

Wat gebeurt er met het huis na de scheiding?

Een koophuis is bij een echtscheiding vaak een probleem. Wat is de oplossing?

Trouwen doe je tot de dood jullie scheidt, maar soms loopt het anders. Door een eigen woning is het scheiden lastiger. Wie draagt de hypotheeklasten?

Na een echtscheiding is het een kwestie van de bezittingen en de schulden in tweeën te splitsen. Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden ligt het vaak anders, maar de meeste gehuwden zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat de bezittingen en de schulden gemeenschappelijk zijn, dus ook de eigen woning. Wat gaat er met het huis gebeuren en wie krijgt het huis op naam na de scheiding?

Er zijn twee opties. Het huis wordt verkocht of één van beiden krijgt het huis op naam.

Het huis wordt verkocht

Is het huis gekocht op twee inkomens? In dat geval is verkoop vaak de enige optie. Een van beiden gaat het namelijk waarschijnlijk niet lukken om de hypotheeklasten te dragen. Er zijn bij verkoop twee mogelijkheden:

Huis wordt niet verkocht – Een van beiden blijft er wonen

De partner die de hypotheeklasten kan dragen kan de ex-partner ook uitkopen. Als het ware neemt de overnemende partner het huis en de hypotheekschuld op de schouders. De vertrekkende ex-partner wordt in dat geval gecompenseerd. De compensatie bestaat uit de helft van de overwaarde in het huis. Er kan ook een restschuld in het huis zitten. In dat geval wordt de ex-partner die het huis op naam krijgt gecompenseerd.

Hypotheek op het huis nemen om de partner uit te kopen

Vooral als er een hoge overwaarde in het huis zit kan de ex-partner die het huis op naam krijgt een extra hypotheek nodig hebben. Het uitkopen kan met de hypotheek gefinancierd worden. Uiteraard moet de extra hypotheek wel betaalbaar zijn voor degene die het huis volledig op naam krijgt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie