Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Kloosterstraat 9
6581 XW Malden
024 358 05 58 info@rivez-zuiderhuis.nl

Onze openingstijden zijn:
 Ma/vr: 8.30 - 12.30 / 13.00 - 17.00 uur

Sparen voor de kinderen - Waarom is het nodig?

Het is tegenwoordig weer belangrijker om voor de kinderen een spaarkapitaal op te bouwen. Waardoor komt dat?

De studiefinanciering is versoberd en het kopen van een huis voor jonge starters is lastig. Hierdoor wordt sparen voor de kinderen steeds belangrijker. 

Jonge ouders doen er verstandig aan om op jonge leeftijd van de kinderen al te beginnen met het opbouwen van een kapitaal. De noodzaak komt vooral door de afgetakelde regeling van de studiefinanciering. Jongeren hebben niet of nauwelijks nog recht op een tegemoetkoming voor de studiekosten. Ze hebben er wel recht op, maar in veel gevallen is het in de vorm van een lening. Ouders willen de kinderen liever niet de wijde wereld in sturen met een rugzak vol met schulden. Een zelfstandig bestaan opbouwen is namelijk ook al lastiger geworden door het niet meer volledig kunnen financieren van een koophuis.

Wat kost een studie ongeveer?

Er zijn veel afhankelijkheden voor de hoogte van de studiekosten. Voor een uitwonende student zijn de kosten aanzienlijk hoger dan voor studenten die thuis kunnen blijven wonen. Voor een opleiding aan een mbo of universiteit kun je rekenen op ruim 2.000 euro aan collegegeld per jaar. Voor een hbo-opleiding komen de kosten ongeveer uit op 1.100 tot 1.500 euro. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijke collegegeld voor 2021-2022 gehalveerd.

Maar er zijn natuurlijk meer kosten. Denk maar aan boeken, een laptop en andere studiematerialen. Daar komen eventueel de huisvestingskosten en de kosten van levensonderhoud bovenop.

Wat zijn de kosten voor een uitwonende student?

Vaak zal de opleiding niet plaatsvinden in de woonplaats zelf. Ook willen studenten graag uitwonend de studie volgen. Dat is ook nog eens goed voor de zelfstandigheid. Inclusief de huur komen de maandlasten met gemak boven de 1.000 euro uit. Daar komt het collegegeld nog bij op. Uitgaande van een opleiding van vier jaar komen de kosten dus ruim boven de 50.000 euro uit.

Het kopen van een huis is niet meer vanzelfsprekend

Een huis kopen is veel lastiger geworden. Kopers hebben namelijk veel eigen geld nodig, omdat de bijkomende kosten bij het kopen van een huis niet meer mee te financieren zijn. Uiteraard blijft het daar niet bij. Het huis moet ook nog naar smaak gemaakt worden en de inrichting brengt ook de nodige kosten met zich mee. Ouders kunnen hierbij helpen door in ieder geval al een deel van het benodigde kapitaal op te bouwen. 

Beginnen met opbouwen op jonge leeftijd van de kinderen

In een korte periode een kapitaal opbouwen voor het betalen van de opleiding van de kinderen gaat niet lukken. Het gaat namelijk om duizenden euro’s. Door het uit te smeren over 18 of meer jaren kun je al met een klein bedrag per maand een groot bedrag opbouwen. De rente is op dit moment laag, maar misschien is het beleggen een goed alternatief voor dit soort lange termijn doelen. Laat je wel goed adviseren hierover. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een te groot risico loopt met het opgebouwde kapitaal.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie